Tot el que heu de saber sobre 5G

Es parla molt, de vegades fins i tot de manera inapropiada, de 5G, la xarxa mòbil de nova generació. aquesta xarxa ja va aterrar en algunes ciutats espanyols. 5G són les sigles de 5th Generation. Les primeres antenes compatibles amb el nou estàndard es van instal·lar el 2019.

La pandèmia no ha frenat els plans d'expansió i la nova connectivitat està cada cop més estesa. Als següents paràgrafs il·lustrarem com funciona 5G, quins en són els avantatges i el rendiment.

El 5G suposarà una autèntica revolució en la tecnologia mòbil: no només serà possible visualitzar vídeos en alta resolució amb la mateixa facilitat amb què escoltem música avui dia, sinó que, gràcies al major ample de banda disponible i la baixa latència, seran possibles usos que encara tenim dificultats per imaginar.

Hem fet proves amb el jocs en el núvol de google Stadia, Microsoft XCloud i Amazon Lua. Tard o d'hora la connexió mòbil 5G també podria reemplaçar a la nostra connexions de banda ampla domiciliàries, oferint estabilitat i latència comparables.

Com funciona 5G

En primer lloc, 5G és el primer protocol de connexió que proporciona espectres de freqüència tan diferents. Tenim dos espectres de transmissions sub-6 GHz:

  • un que viatja en freqüències entre 3.4 i 3.6GHz, que és el més semblant a les xarxes de generacions anteriors;
  • i un a 700 Mhz, el que garanteix velocitats més baixes però un major grau de penetració, cosa que ho fa perfecte per a Internet de les coses.

Les transmissions per sota de 6GHz aviat s'uniran a freqüències entre 24.25GHz i 29.5GHz, trucades millimiterWave o mmWave (en el nostre idioma ones mil·limètriques).

Les ones mil·limètriques representen la part més revolucionària del salt generacional. Aquests viatgen a freqüències properes als 30 GHz, que són freqüències tan altes que permeten velocitats màximes teòriques de 20 Gb/s.

Les ones mil·limètriques també permetran un bon rendiment de la xarxa en àrees amb una alta densitat de dispositius connectats, com ara estadis o concerts, on la xarxa actual està patint. A més, també es reduirà la latència, aportant finalment valors mòbils que poden competir amb els dels millors estàndards actuals.

Augment de la freqüència

El gran augment de freqüència porta no sols els avantatges que hem descrit sinó que també provoca alguns inconvenients, que ja són parcialment visibles per als que usen un encaminador de doble banda a casa. De fet, els més atents hauran notat que el senyal WiFi de 5 GHz es degrada amb la distància i quan travessa parets molt més ràpid que el de 2,4 GHz.

En general, una ona electromagnètica de més freqüència es propaga menys i té més problemes per superar obstacles. Després, lLes noves ones mil·limètriques es degradaran d'una manera molt més important que les transmissions de la vella generació..

Per aquest motiu caldrà instal·lar un nombre més gran d'antenes a una distància més curta per garantir una cobertura 5G comparable a la que ofereix el senyal 4G.

Pel que fa a la velocitat, el màxim teòric de 20 Gb/s normalment es redueix al diari unes 10 vegades. En la majoria dels casos, avui s'obté una velocitat màxima en condicions reals propera a 1 Gb/s, que hauria de tendir a augmentar en els propers anys.

Aquesta ja és una actuació notable, ja que aconsegueix excedir 10 vegades el que pots aconseguir diàriament amb la connexió LTE.

Els avantatges de la xarxa 5G

Ja podries endevinar-les per les característiques de la xarxa, però les descriurem per a tu:

  • velocitats significativament més altes, comparables a les de les xarxes fixes, de l'ordre de Gb/s;
  • latències molt baixes que baixaran a 5 ms, obrint un món completament nou de possibilitats en dispositius mòbils, com els jocs al núvol dels quals estàvem parlant a la introducció;
  • major estabilitat de la xarxa fins i tot en situacions amb un nombre més gran de dispositius connectats, es pot garantir la connexió a 1 milió d'objectes per quilòmetre quadrat;
  • possibilitat d'una connexió a Internet més fàcil, omnipresent, fiable i generalitzada també gràcies a l'alta freqüència de penetració a 700 Mhz que permetrà un major desenvolupament del Internet de les Coses.

No obstant això, també acompanyen aquest alguns desavantatges:

  • La transició no serà ràpida, no totes les antenes antigues es poden adaptar a la tecnologia 5G ia més, com hem dit, serien insuficients.
  • Durant molt de temps augmentarà la diferència en la velocitat de connexió entre les àrees metropolitanes, les més densament poblades del país, a les quals segurament arribarà abans, i les menys habitades.
  • A més, durant un llarg període de temps, la xarxa de nova generació conviurà amb les de generació anterior.

L'ús de noves freqüències, prèviament utilitzades per altres serveis, obliga aquest darrer a canviar la forma en què es transmeten/reben els senyals (veurem més al següent paràgraf).

Les freqüències de 5G

Vam dir que 5G tindrà un senyal en tres freqüències diferents. Aquests a Espanya presenta diversos problemes. Ecomencem pel de 700 Mhz. Ja hem parlat de la transició de televisors al nou estàndard DVB-T2. El nou estàndard també serveix per alliberar aquestes freqüències que estan ocupades actualment.

Per al 2022 s'haurà de reduir l'amplada de banda de ràdio i televisió a Espanya. Tot i això, la major eficiència del nou algorisme de compressió hauria de permetre oferir el mateix nombre de canals (o gairebé). Fins i tot a les altres bandes la situació no és precisament de color de rosa.

Els riscos per a la salut del 5G

Hem escoltat tot sobre els possibles riscos derivats de la connexió de nova generació, fins i tot hi ha hagut els qui han atribuït l'esclat de la pandèmia al nou senyal 5G.
La situació és complexa, però intentarem ser clars breument.

Més antenes i més freqüències, són dos elements sobre els quals els detractors de la nova generació enganxen molt.
Afirmen que les freqüències més altes són perilloses, això és fals, com hem explicat com més augmenta la freqüència d'un senyal de ràdio, pitjor és la seva capacitat de propagar-se a distància i de penetrar materials (per tant també el cos humà).

L'augment del nombre d'antenes no ens hauria d'alarmar, ja que això donarà lloc a transmissions amb una potència encara menor i més homogènia que les de la generació anterior.
Per tant, no hi haurà pics d'emissió que ara es puguin detectar a prop dels repetidors.

A més, gràcies a l'ús de noves tecnologies preses de les connexions WiFi, com la formació de feixos i la tecnologia MIMO massiva, les antenes seran més intel·ligents en poder enviar el senyal on es necessita. A diferència de les antenes actuals que transmeten amb la mateixa potència a totes les direccions.

Aleshores, per què fins i tot organitzacions prestigioses han donat la veu d'alarma?

La resposta està en la quantitat de dispositius connectats, només al nostre país s'estima que els dispositius connectats a la xarxa mòbil 5G de nova generació podrien estar entre 600 i 800 milions! Només aquestes estimacions han portat alguns a sol·licitar més estudis, per temor que més dispositius connectats poguessin causar un augment en la contaminació per electrosmog.

L'estudi més citat pels crítics del 5G en aquest sentit és el de l'agència governamental nord-americana NTP (Programa Nacional de Toxicologia), que correlaciona l'aparició de tumors i l'exposició a radiofreqüències.

Aleshores, què ens tranquil·litza?

Al nostre país hi ha lleis molt estrictes per a la radiació electromagnètica i, si es revisen, només es pot fer demostrant la innocuïtat dels nous nivells..

També ens tranquil·litzen els estudis que mostren que 5G podria descompondre la part més perillosa de la contaminació electromagnètica, alta potència. Això es fa gràcies a les noves tecnologies utilitzades a les antenes.


Deixa el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

*

*